Meget langsomt, dyrt og halvfærdigt
Vi indgik for nylig en aftale med Jørgen om beklædning af vores fritstående havepool, da han er en utrolig behagelig og sympatisk mand med mange års erfaring. 40 års erfaring, hvilket blev nævnt mere end én gang.
Det første tilbud lød på 100.000 kr., hvilket var over vores budget. Efter modificering af projektet, fik vi et revideret overslag på 66.150 kr. Det var stadig mange penge, men vi stolede på Jørgen.
Arbejdet skulle ifølge overslaget prioriteres som angivet nedenfor, da Jørgen og en medhjælper havde afsat en hel arbejdsuge til opgaven.
1. Støbning af stolper.
2. Opbygning af terrasse ved vores kaninbur (ca. 10 m²).
3. Vandret lukning i top mod poolen, altså trædækket rundt om poolen.
4. Inddækning af varmepumpe.
5. Beklædning af hegn.
Efter en hel uge var stolperne støbt, og skelettet til terrassen ved vores kaninbur var opført – dog uden terrassebrædder. Der var desuden bygget en trappe med to trin, men uden det aftalte udhæng til LED-lys i ét af trinene.
Det stod hurtigt klart, at der efter vores opfattelse aldrig var lagt en ordentlig plan for projektet. Flere brædder passede ikke i fuld bredde og måtte skæres til på stedet, hvilket tydede på manglende forberedelse; eller rettere sagt så blev det halve bræt heller ikke skåret til. Men vi fik at vide at det var nødvendigt.
Af de fem prioriterede punkter nåede Jørgen reelt kun omkring halvandet punkt. Tempoet var beklageligt langsomt, og det samlede resultat virkede rodet og uovervejet.
Det mest skuffende, selvom der er skarp konkurrence mellem skuffelserne, var dog, at Jørgen og hans medhjælper pludselig fredag over middag forlod projektet uden forklaring på de manglende resultater – det var som om opgaven var blevet for besværlig, og at pengene nu var brugt op. Det mindede lidt om et par østeuropæiske daglejere, som bare skrider fra et projekt, da de finder ud af, at akkorden alligevel ikke kan nås.
Få dage senere modtog vi en faktura på 70.908,59 kr. – altså væsentligt over det aftalte beløb. Der var bl.a. faktureret over fem timer for meget, og vi havde dagligt betalt timeløn under deres frokostpauser.
Da vi forsøgte at tage en dialog om dette, afviste Jørgen enhver kritik. Han mente, at alt var rimeligt, og henviste blandt andet til to besøg for at vurdere projektet – selvom han bor blot 10 minutter væk. Han ønskede således ikke at sætte timerne ned til de faktiske timer, eller tage nogle timer “på husets regning” på grund af den massive fejlvurdering af projektets omfang.
Da vi spurgte, hvad det ville koste at få arbejdet færdiggjort, forlangte han yderligere cirka, 16.000 kr., da de 3,5 manglende punkter ud af 5 i alt sikkert heller ikke kunne holdes indenfor det nye overslag.
Vi har nu betalt fakturaen, selvom både udførelse og resultatet har været dybt utilfredsstillende på næsten alle fronter. Vi står tilbage med et mindre end et halvfærdigt projekt og skal nu finde en ny tømrer til at rette op på det og færdiggøre det. Det kan være at valget falder på østeuropæiske daglejere med en realistisk akkord, som måske burde have været førstevalget. Vi undrer os efterfølgende over, hvad vi skulle bruge informationen om 40 års erfaring til.
To stjerner dækker én stjerne for projektets udførelse, tilrettelse mv., og én stjerne for Jørgen som en sympatisk person, som vi faktisk rigtig godt kan lide. Det er bare ikke altid nok.