Hej Stefan,
Tack för att du hör av dig, först och främst vill jag beklaga att du har fått en negativ upplevelse hos oss. Det är naturligtvis inte så vi vill att det ska kännas. Jag förstår verkligen att det är frustrerande att få ett avslag trots att man har ett stort sparande och upplever att marginalerna borde räcka mer än väl.
Anledningen till detta är att vi förmedlar en så kallad "blandkredit" vilket innebär att man kan använda krediten till vad som helst, istället för att vara begränsad till enbart värdepappersaffärer på vår plattform. Men det innebär också att vi, enligt lag, i kreditprövningen måste lägga stor vikt vid hushållets återbetalningsförmåga, vilket bedöms med en "kvar att leva på-kalkyl" (KALP) som är branschstandard. En sådan tar dock större hänsyn till återbetalningsförmåga än tillgångar, vilket riskerar att bli lite väl kantigt för kunder med större kapital.
Vi arbetar just nu aktivt med att utveckla en mer kapitalbaserad modell för framtiden, där sådana faktorer kommer att kunna vägas in tydligare.
Återigen, tack för att du delar din upplevelse. Vi hjälper dig gärna att titta på detta närmare och se om det finns andra lösningar som kan fungera.
Montrose-teamet